Livräddarna

Livräddaren är stommen i vår verksamhet. Varje sommar arbetar ca 90 legitimerade havslivräddare och instruktörer på vår livräddningsstation. 1000-tals arbetstimmar läggs varje sommar utan lön – allt arbete sker ideellt. Livräddarnas enda lön är mat och husrum. Livräddarna bor och arbetar tillsammans på livräddningsstationen varje dag hela sommaren oavsett väder. Alla dagar är arbetsdagar – men inte alltid solskensdagar.
 
En livräddare tjänstgör i en eller flera veckor under sommaren och kommer från alla delar av Sverige och ibland även från våra skandinaviska grannländer. Livräddarna är från 18 år och uppåt och har olika bakgrund – från studenter och alla tänkbara yrkesgrupper som advokat, fritidsledare, polis, brandman, sjuksköterska, ambulanssjukvårdare, datatekniker, lärare, företagsledare, snickare, säljare… Dessa livräddare återkommer år från år för att de vill hjälpa andra människor och uppleva den gemenskap som skapas på livräddarstationen.

En livräddningsstation är en värld för sig. Här arbetar och lever livräddarna i en nära gemenskap. Under en vecka bemannas stationen av ett 20-tal livräddare som arbetar under olika pass och positioner. Bevakning av stranden, övning och träning, underhåll av utrustning och mycket annat fyller veckans alla dagar. Att beskriva den särskilda stämning och kamratskap som råder är omöjligt. Vi tror alla livräddare kan blunda mitt i vintern och för sitt inre frammana vilken av dessa bilder som helst.  

Livräddarna i Tylösand - Livräddarna
Livräddarna i Tylösand - Livräddarna

Det är svårt att förmedla denna speciella känsla. Välkommen att bli en del av vår gemenskap och utbilda dig till livräddare. Föreställ dig ljudet av havet, ett spegelblankt hav, en tidig morgon innan badgästerna vaknat, känslan då du hjälpt någon eller en varm tröja efter fyra timmar på stranden i regn och blåst.
 
Som livräddare är det viktigt att du bryr dig om andra människor. Att leta upp ett försvunnet barn eller att plåstra om ett skrubbsår måste vara lika naturligt som att ingripa vid ett dramatiskt drunkningstillbud. Samtliga livräddare har genomgått livräddarskolan här i Tylösand och blivit godkända efter examen.
 
Ungefär 30 gånger under sommaren ingriper våra livräddare vid allvarliga tillbud i vattnet eller på stranden. Däremellan letar vi upp 40-tals barn och plåstrar om ett 70-tal skrubbsår.

En livräddares vardag

Våra livräddare är under bevakningsperioden fullt sysselsatta med de ibland upp till 35 000-40 000 badgästerna som under soliga dagar besöker våra stränder. Så här kan en livräddares dag se ut:
 

  • Morgonfys eller övning för att vara förberedd på olika tillbud som kan uppstå
  • Frukost
  • Bevakning av stranden – förmiddagspass kl. 10-14 för hälften av livräddarna
  • Lunch
  • Bevakning av stranden – eftermiddagspass kl. 14-18 för hälften av livräddarna
  • Livräddartornet stänger för dagen kl. 18
  • Middag
Livräddarna i Tylösand - Livräddarna

Hjälp oss hjälpa!

Skänk ett bidrag!

Hjälp Livräddarna i Tylösand att kunna fortsätta sitt arbete för vatten- och strandsäkerheten på Tylösands stränder!

Swish 123 55 44 838
Bankgiro 606-3259

Webbkamera

Aktuell vy över Tylösands stränder.

Webbkameran uppdateras regelbundet och visar en aktuell vy av Tylösands stränder.

Gillar du vår webbkamera? Vi är en ideell förening, skänk gärna ett bidrag, litet som stort. Ditt bidrag gör skillnad.

Livräddarnas frågelåda

Undrar du något?

Låt oss svara på dina frågor om allt som har med livräddning att göra. Ställ din fråga till våra livräddare i vårt kontaktformulär eller kontakta någon av våra kontaktpersoner inom respektiva ansvarsområde.

Livräddarna Tylösand

0790 - 63 09 09

info@tylosand.net

Tjuvahålsvägen 11, 302 73 Halmstad